
Extracorporeal shock wave therapy (ESWT) και σπαστικότητα
Μία ενδιαφέρουσα έρευνα φέρνουν οι En Yang et al στο περιοδικό Journal of Clinical Medicine. Σχεδιάζουν ένα review στο οποίο θέλουν να ερευνήσουν τη δράση του ESWT στην μείωση της σπαστικότητας μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και Εγκεφαλική Παράλυση. Οι λόγοι πίσω από τη δράση του, πιθανολογούνται είτε στην παραγωγή νιτρικών οξειδίων, είτε στη μείωση της διεγερσιμότητας του κινητικού νευρώνα. Επίσης άλλες θεωρίες αναφέρουν δυσλειτουργίες στην νευρομυϊκή σύναψη, ενώ άλλη θεώρηση ως αιτία αναφέρει την αλλαγή στη λειτουργία και μεταβολισμό των μυϊκών ινών.
Σύγκριση Λαμινεκτομής με Λαμινεκτομή και σπονδυλοδεσία σε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αυχενικής μυελοπάθειας
Ο Eddie de Dios και η ομάδα του ερευνούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε όλους τους ασθενείς στην Σουηδία με αυχενική μυελοπάθεια που χειρουργήθηκαν. Συγκρίνουν τις δύο μεθόδους, από το 2006 έως το 2019 και δημοσιεύουν το πόρισμα τους. Δεν υπάρχει καλύτερο outcome σε βάθος πενταετίας στο γκρουπ της σπονδυλοδεσίας όπως αναμενόταν (συνέκριναν με το ερωτηματολόγιο European myelopathy score σε 212 “ζευγάρια” ασθενών με αντίθετες μεθόδους χειρουργείου”. Έτσι το μόνο που έγινε είναι να σπαταλώνται παραπάνω 4700$ χωρίς λόγο στους ασθενείς που χειρουργήθηκαν σε νοσηλείες και χειρουργικά υλικά!!
Περισσότερα στο European Spine Journal
Σύγκριση εφαρμογής foam roller και διατάσεων σε προετοιμασία πριν την άσκηση
Στην παρακάτω μετά-ανάλυση του περιοδικού Frontiers in Physiology από τους Andreas Konrad et al. συγκρίνονται το foam roller σαν προετοιμασία πριν την άσκηση σε σχέση με τη διάταση (στατική ή δυναμική). Συγκρίνονται διάφορες παράμετροι (εύρος, ύψος άλματος, δύναμη κλπ.) μετά τη χρήση του καθενός ξεχωριστά ή σε συνδυασμό μεταξύ τους. Όπως είναι απόλυτα λογικό δεν υπήρχε καμία απολύτως σημαντική διαφορά στην απόδοση, ενώ η χρήση και των δύο, πέρα από συνήθεια χρόνων ή μόδα δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτι περισσότερο σαν προετοιμασία απόδοσης.
Αποκατάσταση προσθίου χιαστού μέσω….App
Να λοιπόν που και στην αποκατάσταση προσθίου χιαστού βρίσκουν εφαρμογή τα applications. Σε ένα case series ενός μόνο χειρουργού, σε 65 γόνατα που χειρουργήθηκαν σε βάθος 10 μηνών, συνέκριναν τα αποτελέσματα στην βραχυπρόθεσμη λειτουργικότητα του γόνατος. Αξίζει να αναφερθεί πως υπήρχε πάντα συνδυασμός και με κανονική φυσικοθεραπεία και στα δύο γκρουπ. Τη δημοσίευση είδαμε στο περιοδικό Arthroscopy, sports medicine, and rehabilitation από τους Constant Foissey et al.
Μετά-ανάλυση στην αντιμετώπιση της ρήξης αχιλλείου τένοντα
Μία προσπάθεια να εντοπίσουν ποια μέθοδος είναι η πιο αποτελεσματική για να μειωθεί ο επανατραυματισμός του αχιλλείου και οι επιπλοκές μετά το χειρουργείο γίνεται στο περιοδικό Clinical Orthopaedics and related Research από τους Brad Meulenkamp et al. Το πόρισμά τους φαίνεται να προσεγγίζει πιο πολύ στην ελάχιστα παρεμβατική μέθοδο.